Itami
Kako spriječiti sportske ozljede?

Kako spriječiti sportske ozljede?

Ozljede uzrokovane vježbanjem mogu se dogoditi svakome, neovisno o dobi, kondiciji ili vrsti tjelovježbe. Najčešće ozljede uzrokovane vježbanjem su istegnuće ili iščašenje zgloba, ozljeda koljena ili ramena, uganuće gležnja i tendinitis. Ponekad i samo hodanje može uzrokovati nastanak ozljeda, a rizik od zadobivanja ozljeda može se uvelike smanjiti uz određene mjere opreza.

Prevencija sportskih ozljeda

Prije početka aktivnog bavljenja sportom dobro je posavjetovati se s liječnikom, posebice ako već imate neke zdravstvene tegobe ili ste pripadnik starije generacije. Isprobajte i novitet u liječenju sportskih ozljeda, ljekoviti naljepak Itami. On se koristi za lokalno simptomatsko i kratkotrajno liječenje boli kod akutnog istegnuća, uganuća ili modrica ekstremiteta nakon sportskih ozljeda.

Savjetujte se sa stručnjakom

Ako radite vježbe snage, najbolje se posavjetovati s osobnim trenerom. On će vam pokazati pravilno izvođenje vježbi i pomoći da odredite realne ciljeve.

Zagrijte se i istegnite

Poznato je da se svaki trening započinje zagrijavanjem, a završava istezanjem. Zagrijavanje pomaže tijelu da se pripremi na vježbanje postupnim povećavanjem otkucaja srca i opuštanjem zglobova i mišića. Neki od načina da se zagrijete su vožnja bicikla, trčanje na mjestu 5 do 10 minuta ili hodanje 15 do 20 minuta. Nakon vježbanja se obavezno istegnite.

Počnite lagano i mijenjate program vježbanja

Kada započinjete vježbanje, najbolje je početi polako jer se tako postepeno gradi kondicija. Isto tako, nemojte stalno ponavljati isti tip treninga jer isti pokreti mogu dovesti do trošenja istih mišića. Preporučuje se izmjena hodanja, trčanja, vježbi snage, vožnje bicikla i kratkih treninga visokog intenziteta.

Otkrijte problematična područja osluškujući tijelo

Svaki trening treba biti planiran individualno. Primjerice, osobe koje imaju problema s ramenom ili koljenom trebaju vježbati mišiće oko tih dijelova, uz veliki oprez da ne uzrokuju ozljedu. Osim toga, često čujemo da nismo odradili dobar trening ako nas ne boli. No, bol može biti i znak ozljede pa se ne smije forsirati tijelo, nego odrađivati trening uz stanku od jedan ili dva dana.

Kvalitetno se hranite i pijte dovoljno vode

Ne može se vježbati bez kvalitetne prehrane. Preporučuju se manji obroci svaka 2 do 3 sata, a nakon treninga treba unijeti proteine i složene ugljikohidrate da bi se tijelu vratila energija. Također, prije, tijekom i nakon treninga treba popiti oko 750 ml vode. Najbolje je podijeliti na tri jednaka dijela: 250 ml dvadesetak minuta prije treninga, zatim još 250 ml za vrijeme trajanja treninga te 250ml nakon završetka vježbanja.

Ne zaboravite se odmoriti

Vaše tijelo se neće moći odmah adaptirati na treninge, zato treba odmarati barem dva dana u tjednu. Na taj će se način tijelo oporaviti i smanjit će se rizik od ozljeda.

Liječenje sportskih ozljeda

U trenutku bilo kakve ozljede, javlja se bol koja ponekad može biti neizdrživa i tada obično posežemo za ibuprofenom, aspirinom ili drugim nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID), ne znajući da pritom povećavamo rizik od ozbiljnih nuspojava poput unutarnjeg krvarenja i srčanog udara. 

Ako preporučena doza ne ublaži bol, često posežemo za još tableta, umjesto da potražimo pomoć liječnika.

Naime, jedno američko istraživanje je pokazalo da više od 15% odraslih osoba prekoračuje maksimalno preporučenu dnevnu dozu tih lijekova, čime direktno i ozbiljno ugrožavaju vlastito zdravlje.

Za ublažavanje boli na siguran način,  stvoren je Itami, ljekoviti naljepak za osobe starije od 16 godina koji se dva puta dnevno nanosi na bolno mjesto i donosi trenutno olakšanje.

Ne biste smjeli vježbati dok se u potpunosti ne oporavite. No, ako već radite lagane aktivnosti, budete izrazito oprezni. Sportske ozljede u pravilu prođu nakon 4 tjedna, ali ako vam se stanje ne popravi ili čak pogorša, trebate potražiti liječničku pomoć.


Vezani članci

Zašto vas boli donji dio leđa?
Zašto vas boli donji dio leđa?

Bolovi u leđima najčešće su uzrok nepravilnog držanja, slabosti u mišićima, naglih i nepravilnih pokreta. Kada bol postane neizdrživa ...

Pročitaj više
Ublažite bolove u mišićima na jednostavan i učinkovit način!
Ublažite bolove u mišićima na jednostavan i učinkovit način!

Kada se svojim mišićima ne posvetite kako treba, čak i mala ozljeda može predstavljati problem. Svaki.....

Pročitaj više

Ostali proizvodi

Kontakt

STADA
STADA d.o.o., Hercegovačka 14, 10000 Zagreb | www.stada.hr